Sådan vælger du den rigtige lampe til dit barns værelse

Børneværelset skal indrettes med største omhu. Især små børn er meget sarte over for nye indtryk; et gulvtæppe der kradser, en ubehagelig seng eller et skarpt lys fra sengelampen, som forstyrrer øjnene.

Belysning er en af de vigtigste ting, som du skal tage højde for. Belysningen på børneværelset skal være behagelig og blød. Lyset skal være både funktionelt, men også yndigt eller sjovt at kigge på. 

I denne artikel hjælper vi dig på vej til, hvordan du vælger den rigtige lampe til dit barns værelse. 

Derfor er lys så vigtig

Når barnet skal til at flytte ind på deres eget værelse, er det vigtig, at rummet bliver et passende og behageligt miljø for dem. 

Lyskilder er et vigtigt element i at skabe den helt rigtige atmosfære. Lyskilden skal være praktisk, men også legende. Lyset skal vække barnets nysgerrighed, så du kan med fordel vælge et lys, som ser spændende ud og udsender sjove lyskilder. 

Det kunne for eksempel være:

▪        Farverige lyskæder

▪        Lavalamper

▪        Legetøj med blinkende lys

▪        Lamper formet som dyr

▪        Lys orb

Hyggebelysning til små børn

I de første år af barnets liv er deres øjne særlig følsomme. En kraftig og skarp lampe kan virke rigtig forstyrrende, især når man skal falde til ro i sengen og have læst godnathistorie. Det anbefales at du vælger en blød belysning, som kan justeres til at blive mere eller mindre kraftigt. Belysningen skal gerne fordeles i hele rummet, så den kan tilpasses, når barnet sidder og leger eller ligger i sengen. 

Vælg et blødt lys

Barnets værelse skal ikke oplyses på samme måde som for eksempel køkkenrummet. Undlad at sætte store loftslamper op, som udsender skarpe lyskilder - det bliver alt intenst for et lille barn. 

Undgå også lamper med hvidt lys som for eksempel halogenlamper. 

Vælg en laveffektpærer med et blødt og varmt lys, som spreder sig i hele rummet. Det varme lys giver en betryggende og afdæmpet atmosfære i børneværelset.

Brug mange forskellige lamper

Børneværelset er et sted, hvor du nærmest ikke kan gå ned på lamper. Det er ideelt at installere flere forskellige slags lamper til rummet. Det kunne for eksempel være loftslamper, standerlamper, læselamper og et lille natlys. 

Når du har flere forskellige lamper på børneværelset, så kan du bedre justere lysstyrken i rummet. Når barnet sidder og leger, har de godt af at have mere end én lampe tændt, så de tydeligt kan se, hvad de har i hænderne. 

Når de skal falde til ro om aftenen, så kan du dæmpe belysningen med en enkelt lampe på natbordet, og når de sover, kan du tænde et lille natlys, som virker betryggende, hvis de vågner midt om natten. 

Dekorative lamper

Farver og former er spændende at udforske, når man er helt lille. Små børn sætter ikke pris på en kedelig PH-lampe, selvom mor og far synes det ser fedt ud. Vælg hellere en spændende lampe med farver, mønstre eller motiver. 

Vælg nogle smukke og sjove lamper, som passer til rummets udsmykning. Hvis dit barn har et yndlingsdyr eller er vild med biler, så vil de sikkert også synes, at det er fedt med en lampe i deres yndlingsmotiv.

Eksempler på gode lamper til børneværelset

Som sagt er det en god ide, at have mange forskellige lamper på børneværelset, men hvad for nogle skal man egentlig vælge?

En standerlampe er god til generel belysning. Loftslamper er ideelle til at lyse hele rummet op, når barnet sidder og leger eller tegner. Væglamper kan oplyse forskellige dele af rummet, som for eksempel et læsehjørne. Derudover kan du også bruge lyskæder, spots eller guirlander med lys i, som kan bidrage til den hyggelige atmosfære. 

Det kan være smart at integrere en lysdæmper, så du selv kan justere, hvor kraftigt lyset skal være.

Tænk over sikkerhedsaspektet

Du skal også medtænke sikkerheden, når du installerer lamper. Små børn er nysgerrige og elsker at pille ved nye og spændende ting. Derfor er det vigtigt, at barnet ikke selv har adgang til lamperne. De kan komme til at vælte lampen eller brænde deres fingre på den varme pærer. 

Hvis du for eksempel har opstillet standerlamper på børneværelset, så skal disse være tunge og stå sikkert fast på gulvet. Natlamper kan sættes fast med selvklæbende filtdupper og dækkes med en lampeskærm. 

Husk også at elkabler ikke skal være tilgængelige for dit barn. Gem dem under reoler, stole eller skabe, hvor barnet ikke kan få fingrene i dem.

Følg disse sikkerhedsforanstaltning, når du sætter dine lamper op:

▪        Sørg for barnet ikke kan nå pæren

▪        Fastgør vægophæng som er ude for barnets rækkevidde

▪        Sæt beskyttelsesanordninger på stikkontakterne

▪        Gem ledninger ad vejen

▪        Lad være med at installere glaslamper

Brug smart lys

Mange er begyndt at udnytte smart lys derhjemme ved at installere lamper, der kan moduleres via en app. Med smart lys kan du ændre lysets farve og intensitet. Du kan også indstille lyset til, hvornår det skal tænde og slukke. 

Det kan for eksempel være smart på børneværelset, at lamperne automatisk tændes om morgenen, når barnet skal op i børnehave eller skole. Det er langt mere behageligt at blive vækket af et blødt og behageligt lys frem for en alarm. 

Du kan også installere smart lys med bevægelsessensor, som for eksempel tænder, når barnet går ind på værelset. Du kan selv konfigurere lyset fra din telefon også selvom du er langt væk. Mulighederne er mange, og smartlys vil med garanti blive et hit på børneværelset.

Menu
Top